Élet a plasztikai műtét után: mire kell majd figyelnem?

Dr. Falus György plasztikai sebész

Dr. Falus György plasztikai sebész

Amikor valaki esztétikai műtétre szánja el magát, akkor általában arra gondol, hogy milyen lesz az élete a beavatkozást követően. De rögtön a műtétet követő időszakban kellemetlenségekben is részünk lehet. Az orvosi utasításokat szigorúan be kell tartanunk, tehát ezzel is számolnunk kell. Ezért is érdemes átnézned Dr. Falus György plasztikai sebész tájékoztatóit. Természetes, hogy a különböző plasztikai beavatkozások után némileg eltérőek az orvosi javaslatok is. Például a mellnagyobbítás esetén a mellimplantátum stabilizálása érdekében, 3 hónapig a páciensnek a hátán kell feküdnie.

Ez azért szükséges, mert az implantátum körül kialakuló tok eleinte még nem elég erős ahhoz, hogy ne mozduljon el az implantátum. További 2 hónapig nem szabad áztatni a sebet, de zuhanyozni lehet. A sebet tisztán kell tartani, de 6 hónapig sem napfény, sem UV-fény nem érheti, szoláriumba sem szabad menni, mert a fény hatására a heg deformálódhat. Különböző okoknál fogva, sokaknak van szükségük hasplasztikára is, ami után javasolt 3-5 nap otthoni pihenés a páciensnek.

4 napig nem érheti víz a műtéti területet, csak az 5-ik naptól kezdve lehet zuhanyozni. Legkevesebb 1 hónapig tilos a műtéti terület áztatása, 5 percnél tovább történő vízben tartása. Továbbá, hasplasztikai beavatkozás után, 4-6 hétig ajánlott a betegnek egy speciális haskötőt, kompressziós ruhát hordania, a megfelelő gyógyulás és a tartósabb eredmény érdekében. 1 hét múlva már visszatérhet a munkába, természetesen foglalkozástól függően. A műtétet követően 1-2 hétig tilos a járművezetés is.

4 hétig tartózkodnia kell az erősebb terheléstől és a sportolástól egyaránt. Manapság nem ritka beavatkozás a férfi intimplasztika sem, hiszen az urak is egyre nyitottabbak ezen a téren és már nem hajlandóak önbizalomhiánnyal élni, ha nem muszáj. Nos, ez a helyi érzéstelenítésben végezhető, egyszerű beavatkozás számos előnnyel jár, de ahhoz, hogy a végeredményt meg tudja tartani a páciens, az orvosi utasításokat be kell tartania. A sebgyógyulás ideje alatt, 2-3 hónapig kerülnie kell a nemi életet.