Nagy hatásfokú zárt égésterű kandalló

Zárt égésterű kandalló

Amikor kandallóról van szó, akkor általában olyant képzel maga elé az ember, amelynek nincsen ajtaja és szabadon lobog benne a tűz. Valójában ez a fajta megoldás csak látvány szempontjából ad többet a mostanában használatos nagy hatásfokú zárt égésterű kandalló berendezéseivel szemben. A kandalló ugyanis ma már egy olyan eszközzé nőtte ki magát, amellyel akár egy egész ház kifűtését is meg lehet oldani és nem csak a semmittevős téli estéken lehet belebámulni egy pohár borral a tűzbe.

Egy hatékony zárt égésterű kandalló a felszabaduló hőenergia akár 84%-át is képes hasznosítani, de a pillanatnyi érték akár a 90%-ot is elérheti. Vagyis nem úgy kell elképzelni a modern kandallókat, mint a régi tűzhelyeket, hogy csak a közelében érzékelhető a hő leadás, hanem azt eljuttatva a rendszerbe, szinte mindenhol azonnal érződik a lakásban a változás. A zárt égésterű kandalló mindegyike mérettől és a hőleadás hatékonyságától függően más-más áron kerül eladásra.

Továbbá az sem mindegy, hogy miből készült a kandalló betét. Hiszen köztudottan egyes anyagok jobban tartják a hőt, mint mások. Például a lemezből készült kandallóbetét vagy kandallókályha hamarabb kihűl, mint az öntvényből készültek. Továbbá a tűzbiztosság terén se mindegy, hogy milyen anyagokat engednek meg használni a kandalló betét gyártásánál. Az első és legfontosabb a biztonság, a következő a hatékonyság. Ezért is olyan elterjedtek a zárt tűztérrel rendelkező kandallók, hiszen így nem történhet meg, hogy egy parázsló faforgács kipattan onnan és meggyújtja a szőnyeget.

De a zárt kandalló betét ajtajának és üvegének is bírnia kell a rendszeres forróságot és kihűlést. Ezért készülnek speciális üvegből ezek az ajtók. A kandallók árának jelentős részét befolyásolja azt, hogy milyen az ajtószerkezete annak. A több oldalról látható tűztérhez különleges ajtó kell. Emiatt megeshet, hogy egy ugyanolyan hőleadási értékekkel rendelkező kandalló betét drágább, ha sarokba való, mint amelyik csak elölről nyitott. Mindenképpen olyant válasszon, ami a helyi adottságoknak és az elvárásainak egyaránt megfelel!