Mi az a prémium állampapír? Mik az előnyei?

prémium állampapír

Prémium állampapír

A tökéletes befektetési formát sokan rendületlenül kutatják. A valóság azonban, hogy nincs konkrét recept, mert akkor az már régen elterjedt volna. A piac mindent képes visszaszabályozni. Ez egy közgazdasági tétel, ami gyakran öngerjesztő folyamattá alakulhat át. Amikor valamit elkezdenek nagyobb tételben vásárolni, akkor annak felmegy az ára, mi miatt még többen fektetnek bele, mert látják, hogy megtérül, így a növekedés tovább fokozódik. A folyamat ugyanakkor visszafelé ugyanúgy elsülhet, ami veszteséget generálhat.

A jó befektetés ilyen szempontból az, amikor olcsón lehet valamiből bevásárolni, majd azt minél drágábban eladni. A kérdés pedig az lesz, hogy a befektető képes a két érték közötti eltérést realizálni pénzösszegben és azt jól felhasználni. Ha igen, akkor elmondható jogosan, hogy nyert az üzleten. A befektetések tekintetében döntő jelentőségű, hogy mekkora időtávra szól. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kiváló lehet rövid és középhosszú távon. A kifutási ideje 3-5 év.

Mivel napi szintű árfolyamot szabnak meg rá, ezért bármikor eladható, tehát kereskedni tudnak vele. Az alapcímlet 1000 Forint. Maga a kötvény nem más, mint a Magyar Állam által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, ami voltaképpen azt jelenti, hogy a befektető kölcsönt ad az államnak. Mivel egy stabil konstrukcióról van szó, ugyanis az állami apparátusok viszonylag ritkán mennek csődbe, persze van erre is példa, ezért a megtérülés garantált. Általában kamatadó mentes a hozama, ami további jó hírnek minősül.

Az állampapírok bizonyos típusai az infláció felett kamatoznak. A grantis.hu weboldalon részletesen elmélyülhet mindenki az állampapírok kínálta előnyökben. Megéri tanácsadó véleményét kikérni arra vonatkozóan, hogy biztosan megéri a befektetés. Az értékarány döntő, ugyanis minél nagyobb a vásárolt papírok értéke, annál többet hozhatnak a konyhára a jövőben. Jól kiszámolhatóak a hozamok, így előre kalkulálható a nyereség. Bár a világgazdaság elég ingatag lábakon áll az elmúlt évek viszonylatában, azért az állampapírok még mindig kellő stabilitást nyújtanak.