A multiméter használata kezdőknek – Ezekre mindenképp figyelj!

multiméter

Multiméter

Egy digitalizált világ a mostani, amiben jóformán boldogulni sem lehetne semmilyen körülmények között elektromos áram nélkül. A vidéki lét bármennyire is fejlett, még mindig jóval egyszerűbb, mint a városi. A nagyobb és komolyan beépített településeken, ha nincs áram a vezetékekben, akkor azzal a lendülettel a vízszolgáltatás, a fűtés szintén szünetel. A boltokban való fizetésre sem nyílik ilyenkor mód, mert a kasszák nem működnek és az üzemanyagtöltő állomások pumpái megállnak, tehát idővel a forgalom megszűnik. Az élet ellehetetlenedik.

Az energia használata tehát kulcskérdés minden szektor képviselőinek. Az áramot általában közműhálózatokon keresztül szolgáltatják, amelyek hozzá vannak csatlakoztatva az otthoni rendszerekhez. Ezek kiépítése és alkalmankénti felülvizsgálata bizonyos értékek ismeretében történik. Az adatgyűjtéshez különféle műszerek alkalmazhatóak. Éppen ilyen az univerzális multiméter. A multiméter alapvető funkciója az egyen- és váltóáramú feszültség mérése. Ennél azért kicsivel többre képes.

A feszültségen túl az áramerőséget, hőmérsékletet, ellenállás, pillanatnyi és olykor folyamatos adatgyűjtést, TRUE RMS mérést ugyanúgy elvégezheti. Többféle típusban kapható, sokféle gyártó kínálatában. Alapvető felépítése mégis hasonló. Az alsó részén vannak a csatlakozók, ahová a piros és fekete vezetékek kapcsolhatóak hozzá a végükön a mérőpálcákkal. A forgáskapcsolóval állíthatóak be a kívánt paraméterek, annak függvényébe, hogy milyen adatok gyűjtése a cél. Végül pedig a kijelzőről olvashatóak le az értékek. Választható analóg és digitális berendezés.

Némelyik képes az adatok tárolására, számítógépbe való letöltésére. Fontos figyelni a használat alkalmával a részletekre. Ne legyen túllépve soha a mérhető tartomány, mert az tönkreteszi a gépet! A sérült vezetékek legyenek elkerülve, a csatlakozóba megfelelő módon történjen a mérőzsinórok illesztése. Mindig alaposan át kell tanulmányozni a használati útmutatót, mielőtt valamilyen munkafázis kezdetét venné. Kis odafigyeléssel a multiméter sok éven át kiszolgálja az igényeket és segít a szakmában dolgozóknak vagy a házkörüli feladatok ellátásában.