Hogyan lehet felismerni a szemfenéki vénás elzáródás tüneteit?

szemfenéki vénás keringési zavarok

Szemfenéki vénás keringési zavarok

Szemfenéki vénás keringési zavarokat többféle egészségügyi probléma is okozhat, valamint az évek múlása is. Csak nagyon ritkán tünetmentes, gyakran jelentkezik ez homályos látással, amikor az érintett nem tudja, hogy mi lehet a baj. Ezért is érdemes tisztában lenni a szemfenéki vénás keringési zavarok tüneteivel.

Rengetegen szenvednek például magas vérnyomástól, de ezt a szembetegséget okozhatja még a magas koleszterinszint, cukorbetegség, orális fogamzásgátló tabletták, zöldhályog vagy emelkedett intraokuláris nyomás, dohányzás és egyéb, nem gyakori hajlamosító tényezők. Persze nem pusztán a homályos látás tartozik a szimptómái közé, mert emellett jelentkezhetnek különböző méretű szürkés területek a látótér valamelyik részén. Pontos diagnózis pupillatágításos szemfenék vizsgálat során állítható fel.

Ugyanakkor, a betegség felismerésében segíthetnek a modern képalkotó eljárások is. A problémát mindenképpen kezelni kell, ennek pedig egyik fő célja a kialakult, úgynevezett makula ödéma megszüntetése. Jelenleg az első vonalbeli kezelés erre a betegségre az intravitreális, vagyis a szemgolyóba adott anti-VEGF terápia. Ezt a kezelést havonta szükséges alkalmazni, de a betegségből fakadó szövődmények kialakulásának veszélye miatt, még legkevesebb 6 hónapig javasolt a szakorvosnak követnie a páciens állapotát. Léteznek másodvonalbeli kezelések is, amelyek jellemzően intravitreális szteroid terápiák, illetve a grid szemfenéki lézerkezelések.

A szemfenéki vénás elzáródás esetén kiemelten fontos kardiovaszkuláris vizsgálatot is végezni, mert kialakulhat érelzáródás a szervezet más területein is. Mindig attól függ a terápia nyomán a látásélesség javulása, hogy melyik vénaág érintett. A centrális érág elzáródásának esetében rosszabb a helyzet, mint amikor csak az egyik érág záródik el. Utóbbinál nagyobb az esély a látásélesség elérésére. Lényeges, hogy a látásproblémánkkal hová fordulunk. A Budai Szemészeti Központban kiváló, nagytudású szemész szakorvosok várják a betegeket és itt nincs hosszú várólista sem.