Hirtelen szívmegállás defibrillátor esetén élet-halál kérdése lehet, van-e a közelben készülék

Szívmegállás defibrillátor

Szívmegállás defibrillátor

Mint tudjuk, a szervezet működéséhez alapvető fontosságú az oxigén. Oxigén nélkül nincs élet, a szervezetünk minden egyes sejtjének szüksége van rá és a keringésünknek köszönhetően jut el hozzájuk.

Fentiekből egyértelműen kiderül, hogy a keringés fenntartása az élet záloga. Ha a keringés összeomlik, a sejtek és szervek nem jutnak éltető oxigénhez, melynek következtében rövid időn belül a sejtek működése leáll, majd pusztulni kezdenek. Az oxigén hiányra leginkább érzékeny szervünk az agyunk, mely akár 4-5 perc után is visszafordíthatatlan károsodásokat szenvedhet.

A keringés leállásának leggyakoribb oka a hirtelen szívhalál, melyet az esetek többségében szívritmuszavar az un. kamrafibrilláció okoz. Ezen, ritmus zavar megszűntetésére a leghatékonyabb eszközök a defibrillátor készülékek. Természetesen alapvető újraélesztési technikák, mint a lélegeztetés és szívmasszázs is döntő fontosságú, de ezekkel inkább csak a szervezet oxigén hiány okozta károsodásának mértékét tudjuk csökkenteni, így időt nyerhetünk a keringés viszonylagos fenntartásával (szívmasszázs), míg megérkezik a defibrillátor készülék.

Manapság minden nagyobb létesítményt érdemes már ezzel az életmentő eszközzel felszerelni. A sportlétesítményekben manapság már kötelező felszerelésnek számít a defibrillátor, mivel az intenzív dinamikus fizikai megterhelés közben fokozódik a hírtelen szívmegállás kockázata.

Kaphatóak már olyan defibrillátor készülékek is, melyeket az átlag ember is mindenféle előképzettség nélkül is képes használni, tudtuk meg az Eumedical Kft-től

Ezek a teljesen automata készülékek például, hangutasításokkal segítik a kezelőt, hogy mi a teendője, valamint kiértékelik az EKG ritmusokat, analizálják a beteg mellkasi ellenállását és eldöntik, hogy szükséges-e a defibrilláció.

Évente Magyarországon körülbelül 26.000 ember veszíti életét hirtelen szívhalál miatt. Ez a szám jelentősen csökkenthető lenne, ha a közterületeken is minél több helyen lenne elérhető defibrillátor készülék.