Védő szereppel bír a hőkioldó

Hatásos a hőkioldó

Hatásos a hőkioldó

Az áramköröket, elektromos hálózatokat tekintve mindenképp a megbízható és strapabíró tartozékokra kell hagyatkozni. Semmiképp sem maradhat ki a fontos hőkioldó. Ennek temérdek típusa ismert, azonban rengeteg esetben az LT 2 – K / Exx sorozatú hőrelé bizonyul a megfelelőnek. Ennek a fő feladata az indukciós motorok védelme a túlmelegedés és a sokszor igen kártékony túlterhelés ellen.

A hőkioldó mellett igen lényeges elem az érintkező is, ami a motor szabályozását biztosító áramkörhöz csatlakozik. A hőkioldó működése a szerkezet fontos tartozékán, a bimetall lemezen alapszik, ami az áram áthaladása által megy végbe. Ennek az eszköznek védelmi szerep is van, hiszen üzemzavar következtében a fogyasztó irányába haladó áram megnő, és emellett még a termikus fajta is megemelkedik, ami által a mérvadó bimetall lemez elhajlik.

Amikor már az áramerősség meghaladja a normális értéket, akkor a kis lemez működésbe hozza a kapcsolási mechanizmust, és az egész áramkör leáll. Nem véletlen hát, hogy a szakértők roppant lényegesnek találják a hőkioldó tartozékot.