A látásromlás tünetei és kezelése különböző korokban

Az idősebb korosztályt gyakrabban érinti sajnos a látás romlása, amit többféle probléma okozhat. A látás javítása manapság már sokféle módszerrel megoldható 18 éves kor felett. Ha Te is elmúltál már 18 és szeretnéd a látásod élesíteni, akkor jó helyen jársz! Dr. Szabó Antal szemész szakorvos weboldalán részletes tájékoztatót találsz majd a különböző kezelési módszerekről. Akinek csak szaruhártya réteget kell eltávolítani szürkehályog miatt, annak elég a Zero-Touch kezelést választania.

Ennél az eljárásnál olyan modern lézerrel dolgoznak, ami egyetlen lépésben elvégzi a dioptria korrekciót és közben eltávolítja a hámréteget. A fejlett technológiának köszönhetően, a lézer sokkal pontosabban és precízebben eltávolítja a felső hámot, mint bármilyen mechanikai eszköz. A beavatkozás teljesen fájdalommentes és mindössze pár másodpercet vesz igénybe 1 dioptria javítása. Ez egy felszíni kezelés, aminek a gyógyulási ideje 3, legfeljebb 4 napot vesz igénybe. A szakemberek olyan 7D lézerrel dolgoznak, ami reakcióidőtől mentes, vagyis a szem mozgásából ki tudja számolni, hogy a következő lézernyaláb beérkezésekor melyik pozícióban lesz a szem.

Milyen egy hagyományos látásjavító kezelés?

Napjainkban, a technológia előrehaladtával olyan innovatív eljárások érhetőek el a szakembereknek, amikkel pár másodperc alatt is csodát tudnak művelni. Ilyenek a 7D lézerek, amik pontosabban helyeznek el korrekciós pontokat és biztosítják a legbiztonságosabb látásjavítási lehetőséget. Azok, akiknél elég egy hagyományosabb módszer, válasszák a PRK kezelést! Ez a folyamat ötvözi a modern technológiát a már jól ismert eljárással. Az egylézeres kezelés a szaruhártya átformálásán alapszik.

Vagyis a hámréteg eltávolítása után, az excimer lézer elvégzi szaruhártya átformálását. Ennél a beavatkozásnál maga a hámosodási folyamat fájdalmas lehet, hiszen a szaruhártyának helyre kell jönnie. A fájdalmat tulajdonképpen az idegvégződések szabaddá válása okozza. Viszont a szemcseppek, amiket a gyógyulási időszakra kapnak a páciensek, segítenek enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a szem szárazságát. Továbbá elmondható, hogy a PRK kezeléssel hosszú távú eredményt lehet elérni.

Mit jelent az öregszeműség?

Bizonyára Te is észrevetted gyermekkorodban, hogy minden idős bácsi és néni szemüveget hord, vagy mindig mondták, hogy már nem látják elolvasni az írást az adott újságon, könyvben. Ezt a jelenséget szokták öregszeműségnek hívni, amikor 40-50 éves kor között a közelre történő látás képessége megfakul. A kor előrehaladtával a szemlencse nem tud elég rugalmas lenni, így nem lesz képes megfelelő mértékben domborodni a közellátáshoz.

Éppen ezért homályosodik el a látás 20 és 40 centiméter közötti távolságban. Egyszerűen a szemizmok elfáradnak. Sokszor pedig a szemfenék meszesedése is megfigyelhető. Azoknak, akiknek a két szeme között nincs több, mint 1,5 dioptria eltérés, a Monovision tökéletes megoldás. Ez a speciális eljárás az egyik szemet közel-, míg a másikat távollátáshoz korrigálja. Ezáltal pedig biztosan még jó ideig nem lesz szüksége olvasószemüvegre.