A vesztegetés jogi értelmezéséről

2524306151_64a30174fd_oA törvény szerint aki hivatalos személyt bármilyen előnnyel befolyásolni igyekszik, az bűncselekményt követ el. Ezt nem befolyásolja az összeg nagysága sem. Ha adott már bármekkora összeget is azért, hogy kedvezőbb eljárásban részesüljön, akkor a vesztegetés bűncselekményét követte el. Ha ezt teszi, akkor ez ugyanis jogi értelemben vesztegetés. Akkor is bűncselekmény, ha a felkínált összeg csekély, vagy a felkínált összeget a másik fél el sem fogadta. A jogi értelmezéséről a Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalán bárki számára érthető módon tájékozódhat.

Ha Ön vagy egy hozzátartozója ellen emiatt büntetőeljárás indult, akkor a védekezését beszélje meg egy büntetőügyekben jártas ügyvéddel. Ha ezt nem teszi meg idejekorán, akkor azt kockáztatja, hogy egy elhibázott vallomással árt az ügyének a későbbi megítélésén. Ez általánosságban, és nem csak a vesztegetés kapcsán is kijelenthető. A védekezésének az legyen az első lépése, hogy konzultál egy védőügyvéddel, és vele együtt alakítja ki a védekezésének a stratégiáját.

Ha már megvádolták, akkor igyekezzen a legjobb módon védekezni, még akkor is, ha hisz az ártatlanságában. Egy tapasztalt ügyvéd csak akkor javasolja, hogy ismerje be a bűnösségét, ha a bizonyítékok ismeretében ő is úgy látja, hogy ez a legkedvezőbb.