Mit befolyásol a TDS mérés?

tds mérés

TDS mérés

A vízkeménység fontos paraméter, aminek alapján meghatározzák a folyadék alkalmasságát egy adott feladatra. A TDS mérés az ipari folyadék és az ivóvíz esetében is fontos, ugyanis a túl kemény víz nem biztos, hogy alkalmas emberi fogyasztásra, hűtésre vagy bármilyen más célra.

A keménységet tesztek vagy elektronikus eszközök segítségével mérik. A vizsgálat laboratóriumokban és otthon is elvégezhető. Az ivóvíz elemzése során meghatározzák a szennyeződések, a sók és a mineralizáció együttes szintjét. Az ipari folyadékok vizsgálata során szintén fontosak ezek a paraméterek. A TDS mérés alkalmával kapott értéket két elem, a kalcium- és a magnézium-kation jelenléte befolyásolja.

Amennyiben az ivóvíz keménysége nem optimális, hanem meghaladja a normál értéket, akkor az negatív hatással van az emberi szervezet víz-só egyensúlyára, ami betegségek kialakulásának kockázatát vonzza maga után. Ha a TDS mérés rámutat arra, hogy a szivattyúk, elektromos melegítők és mosógépek által használt folyadék nagy keménységű, az a készülékek meghibásodásához vezet.