Agar-agar, a vegán zselatin

Egy titokzatos fehér por, amit Japánban fedeztek fel a XVII. században. Az agar-agar japánul annyit jelent, hogy az istenek eledele. Az élelmiszer adalékanyagok listáján még mindig E406 jelölés alatt szerepel. Az agar-agar algákból kerül előállításra. A feldolgozás során az algákat megmossák és megszárítják, mielőtt megfőzik.

Miután kihűlt, a készítményt porrá őrlik. Az élelmiszerekben ez a szagtalan és íztelen fehér por, ami vízzel érintkezve megduzzad, mindenekelőtt zselésítő anyagként ismert. Azonban más erényei is vannak. Magas ásványi anyag, kalcium-, vas- és foszfortartalmához kapcsolódó nagyon alacsony kalóriatartalma miatt a dietetikában is keresett. Az agar-agar a zselatin vegán alternatívája.

A termék pelyhek, por és rudak formájában kerül forgalomba. A por olcsóbb, mint a pelyhek és a legkönnyebb vele dolgozni, mivel szinte azonnal feloldódik. A por 1:1 arányban használható a zselatin helyettesítésére. Az agar-agar rudakat és pelyheket turmixgépben vagy konyhai robotgépben por alakúra lehet feldolgozni.