A Paleolit diéta lényegéről

Paleolit diéta

Paleolit diéta

Manapság, egyre többet lehet olvasni a paleolit diétáról, paleolit ételekről, receptekről. Viszont itt nem is kimondottan diétáról van szó, hanem egy étkezési formáról, amit betartva egészségesebben élhetünk. A paleolit táplálkozásban azt lehet mondani, hogy szinte semmi új nincs, hiszen már az ősember is ennek alapján táplálkozott, persze nem tudatosan, hanem azért, mert neki akkor ez állt a rendelkezésére.

Mi most, amennyiben egy kicsivel egészségesebben akarunk élni, akkor nem elég, hogyha azt fogyasztjuk, ami a rendelkezésünkre áll, hanem fontos tudatosan odafigyelni arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Az ősember vadászatból és gyűjtögetésből élt, nem fogyasztott gabonaféléket, nem sózta az ételét, egyáltalán nem jutott tejhez, nem beszélve a különböző adalékanyagokról. Éppen így élnek ma is sokan egy-egy távoli civilizációban és ki lehet jelenteni róluk, hogy nem ismerik korunk népbetegségeit, nem ismerik a cukorbetegséget, nem ismerik az elhízást, a rákot. Bizony, ezt jórészben ennek a táplálkozási formának köszönhetik, amire nekünk is lehetőségünk van. Mi tehát a paleolit diéta lényege? Táplálkozzunk azzal, amivel az ősember táplálkozott. Tévedés lenne azt hinni, hogy ezt nehéz megszokni, vagy rossz ezeknek az ételeknek az íze.

Ezeket is el lehet készíteni olyan ízletesre, amilyenre csak szeretnénk és konkrét recepteket is lehet találni az interneten. Lényegében minden csak szokás kérdése. Azt szeretjük, amire rá lettünk nevelve, azt fogyasztjuk szívesen, amit kiskorunktól eszünk. Néhány hét csupán és ez a fajta táplálkozás is természetessé, ízletessé válhat számunkra és ami a legfontosabb: egészséges!