A centrifugál szivattyú működési alapelve

Centrifugál szivattyú

Azt talán már mindenki tudja, hogy a mélységből a búvárpumpa segítségével tudjuk leghatékonyabban felszínre hozni a vizet. De, hogy miként is működnek, az már nem annyira kézenfekvő információ. Akár centrifugál szivattyú néven is ismerhetjük, hiszen az acélmentes burkolatban elhelyezkedő járókerekek által keltett centrifugális erő szállítja fel a folyadékot.

Természetesen minél több és minél nagyobb átmérőjű kerék található a szivattyúban, annál nagyobb nyomást tudnak produkálni. A nyomás mellett, a szállított mennyiség nagyságáért is felelősek a kerekek, hiszen ezek minél szélesebbek, a mennyiség annál nagyobbra nő, 5 l/perctől kezdve, akár a több száz l/percig.

A helyes centrifugál szivattyú kiválasztásánál nagyon fontos tudni a szállítandó folyadékmennyiséget, a nyomómagasságot és az igényelt maximális felszívást, hogy a későbbiekben ne érje majd csalódás. Ezen paraméterek ismeretében, pontosan ki tudja számítani a szükséges kapacitást, így a beszerzett centrifugál szivattyú garantáltan jó szolgálatot tesz majd.