A ketogén diétáról 1. rész

Ketogén diéta

Ketogén diéta

A diéták között különleges helyet foglal el az
úgynevezett ketogén diéta, melynek lényege, hogy egy nagyon magas zsírt
életkornak megfelelő mennyiségű fehérjét, és rendkívül alacsony szénhidrátot
tartalmazó átmeneti étrendet iktatunk az életünkbe. A ketogén diéta
rákényszeríti az anyagcserét arra, hogy az energiát ne a szénhidrátraktárakból,
és az izomzatból, hanem a zsírszövetből nyerje ki.

A diéta hatására a vérben megemelkedik a ketontestek száma, a szervezet pedig ketotikus állapotba kerül,
innen kapta a diéta a nevét. A diétával nagyon magas energiabevitel valósul
meg, a szervezet akár éveken át tolerálja a megváltozott étrend okozta
anyagcsereváltozásokat.

Mivel szénhidrátot csak nagyon keveset viszünk be a
szervezetbe, az energia kinyerése nagyrészt a zsírsav oxidáció során a
mitokondriumokban zajlik; ennek melléktermékei az aceton, az acetecetsav, és a
béta-hidroxi-vajsav. Ezeknek többek között görcsgátló hatásuk is van. A
ketontestek kémiai szerkezete nagyon hasonlít az ún.

GABA transzmitteréhez, így az epilepsziás betegek esetében a ketogén diéta jó hatással van az
epilepsziások állapotára. Két változata ismert, az MCT és az LCT diéta. Az MCT
diéta során közepesen hosszú szénláncú zsírokat tartalmazó étrendet kell
folytatni. Epilepsziások esetében hatékonyan csökkenti a rohamok számát,
ellenben hasi puffadást, csikarást okoz. Az LCT diéta hagyományos étrendi
zsírokat és olajokat alkalmaz, több élelmiszercsoport megszorítása mellett,
amivel elkerülhető a hasi puffadás, csikarás.

Kovács Rhewa Andrea